Szerszámkészlet

Szép és hasznos szerszámok.

Friss topikok

Kuka robot

2011.04.06. 13:44 Handtools

KUKA logo1898-ban Johann Josef Keller és Jakob Knappich megalapította Augsburgban a KUKA (Keller und Knuppich Augsburg) céget. Közvilágításhoz, járművilágításhoz és házi használatra gyártottak acetilén rendszereket (szuper animáció), később hegesztőgépeket, kötőgépeket, és igen, kukásautókat:

Kuka kukásautó

 

1973-ban készítették az első robotkart, Famulust, 6 elektromechanikus tengellyel: 

 

 

A robotok mérete, teljesítménye széles skálán mozog: a legkisebbek 20-30kg nehezek, 35-80cm távolságra tudnak kinyúlni, és 5kg körüli súlyt mozgatnak meg. A legnagyobbak 4-5 tonnát nyomnak, akár 7,5m távolságra is képesek elérni, és 1.3t súlyt megmozgatni. A felhasználási területek: forrasztás, összeszerelés, csomagolás, rögzítés, hegesztés (ívhegesztés, ponthegesztés, lézerhegesztés), raklapozás, zománcozás, fémöntés, stb. A robotok akár érintőképernyős kütyün keresztül is irányíthatóak, vagy interneten keresztül képesek hibadiagnózisra.

De ez mind semmi, mert ilyen szépek (a képre kattintva kicsit nagyobb lesz):

 

Kuka panoráma kép

Mint a képen látható, 2010-ben (és 2008-ban) elnyerték a red dot design díjat (link), illetve 1998-ban az international Forum Design díjat.

A Die another day című James Bond filmben egy ilyen robot akarta kicsinálni Halle Berry-t. A filmrészlet megtekinthető itt, de óvatosan, borzasztó sípoló hangja van a videónak.

Két robot külön szót érdemel: az egyik az Occubot, amivel üléseket lehet tesztelni:

 

A másik a Robocoaster, a vidámparki hánytató, jobb esetben szimulátor: 

Végezetül még pár kép és link: 

Kuka Quantec 1

Kuka Quantec 2

Kuka Quantec 3

Kuka Quantec 4

Kuka LBR 4

Kuka LBR 4 közelről

Sajtóképek, dokumentumok

Kuka a wikin

Szólj hozzá!

Címkék: robot narancssárga kuka reddot if design

A bejegyzés trackback címe:

https://szerszamkeszlet.blog.hu/api/trackback/id/tr442804489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása